Patchwork Pouch Bag

Teks: Nurshuhada Abdullah
Foto: Nurshuhada Abdullah

Hanya menggunakan perca-perca kain sahaja jadi saya memilih untuk menjahit pouch bag. Tidak perlu menggunakan kuantiti kain yang banyak. Tambahan lagi dengan jahitan patchwork, perca-perca kain tersebut dicantum dapatlah menghasilkan satu corak yang menarik. Gunakan selagi apa yang ada di tangan.

Saiznya 10 inci x 6.5 inci. Macam-macam boleh simpan. Jika mahu digunakan untuk menyimpan telefon, perlu ditambah batting (pelapik) di bahagian dalam beg. Batting mempunyai lapisan yang tebal dan lembut, jadi ia dapat melindungi isi beg tersebut.

Setiap kali menjahit, saya memang gemar meletakkan sekali label handmade atau apa-apa corak label pun, sebab ia nampak comel. Menjadi penyeri pada projek jahitan.

Pada bahagian tepi beg pula dijahitkan sekali penyankut beg. Jika rajin bolehlah gunakan kain untuk dijahit sebagai tali pemegang. Jika agak-agak nak cepat siap, letak saja keychain pun boleh.

Seronok dan teruja apabila melihat ia sudah siap. Tiba-tiba macam nak jahit beg lagi. Nampak tak?. Bila mood rajin dah sampai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *